Treballant a l’observatori.

Per a la captura dels espectres analitzats per a “Music from Light” hem comptat amb el suport i l’equipament d’Astrogirona, Associació Astronòmica de Girona. Hem utilitzat telescopis i càmeres ubicats als observatoris Can Roig MPC C99; Albanyà MPC L17 i també l’equip d’observació de Rafael Balaguer. Les observacions s’han fet a Llagostera, Albanyà i Rocafort a Catalunya, Espanya, i també a Glendo, Wyoming, EUA.

Els telescopis utilitzats han estat un Takahashi Mewlon, un magnífic reflector Cassegrain amb disseny òptic Dall-Kirkham, 210mm de diàmetre i 2415mm de distància focal, f/11.5; un Meade LX200 ACF, un aplanàtic Schmidt-Cassegrain catadiòptric, 254mm de diàmetre i 2500mm de distància focal, f/10; i un Meade ACF de 406mm de diàmetre i 3251mm de distància focal, f/8. L’equip Advanced Coma Free (ACF) combina múltiples tecnologies per produir imatges sense distorsió i en color a tot el seu camp de visió pla. Excepcionalment, una càmera bridge Fuji Finepix S7000 es va utilitzar directament com a sistema òptic per capturar l’espectre de la corona solar de l’eclipsi total solar el 21 d’agost de 2017 des de Glendo, Wyoming, EUA; i també l’espectre de la Terra des de Rocafort, Catalunya, Espanya. Els telescopis s’han utilitzat en les montures computeritzades Gemini G42, Meade LX200 SmartMount, Skywatcher EQ8 i 10Micron GM3000 HPS.

S’han utilitzat diverses càmeres per capturar les imatges, la ja esmentada Fuji Pinepix S7000; i les següents connectades als telescopis: QHY5 color, CMOS; QHY9 monocrom, CCD; ATIK 16IC color, CCD; Philips Toucam Pro II color, CMOS i Moravian G4-9000 Mono, CCD. Les càmeres CCD són molt més sensibles i adients per estudiar objectes més febles i distants, com estrelles o nebuloses. Les CMOS, amb la seva menor sensibilitat, es recomanen més sovint (perquè se saturen menys i permeten llargues exposicions de vídeo) per a l’observació d’objectes més brillants i propers, com la Lluna, el Sol i els planetes, així com alguns cometes.

Per descompondre la llum dels astres i obtenir els seus espectres hem utilitzat sistemes de baix cost i assequibles per a qualsevol entusiasta de l’astronomia. El dispositiu principal és una xarxa de difracció Paton Hawksley Spectroscope Star Analyser 100, que compta amb un disseny d’alta eficiència amb 100 línies/mm. Aquest és l’element més important del muntatge necessari per capturar els espectres. És un component òptic amb un patró regular, que difracta (divideix) la llum en diversos feixos. La direcció d’aquests feixos depèn de l’espaiat de la xarxa i la longitud d’ona de la llum incident, de manera que la xarxa actua com un element dispersiu. Es cargola directament en l’acoblament de les càmeres als sistemes òptics, ja sigui un telescopi o un objectiu fotogràfic.

Els elements químics que es troben en els astres estudiats produeixen principalment línies d’absorció, de manera que per conèixer la seva composició química cal determinar la longitud d’ona de les bandes d’absorció.

Aquí compartim l’anàlisi de l’espectre del cometa C/2014 Q2 Lovejoy, amb la detecció d’aigua.

Podeu escoltar la sonificació d’aquest cometa a “Music from Light“, tema 16 “Lovejoy”.

Notícies

Leave a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.